Cserkésztalálkozások

A cserkész programok sokszínűsége ebben a kategóriában is megmutatkozik, hiszen a kimondottan nagylétszámú, szinházi előadás mellett a legkisebb egységben, az őrsben megélt vetélkedők is megvalósultak.

 

Kultúrával

A Central European Jamboree 2018-ban Magyarországon valósulhatott meg. A programon több mint 500 cserkész vett részt, a hazai és a határon túli magyar cserkészek mellett a V4 országaiból és Angliából is érkeztek fiatalok. A projekt segítségével egyrészt a program kulturális eseményeit (múzeumlátogatást és városismereti sétákat) támogattuk, hogy a külföldi és külhoni résztvevők ízelítőt kapjanak Magyarország szellemi kincseiből, másrészt megismerkedhessenek hazánk egyik legnagyobb természeti kincsével, a Balatonnal is.


Sok szempontból a projekt szimbolikus momentuma A dzsungel könyve című előadás. Ez egy teljes egészében alulról jövő kezdeményezés, melynek ötletét befogadta, és megvalósítását támogatta a projekt. Ebben az előadásban megmutatkozott a cserkészek kultúra iránti igénye és érzékenysége, és az, hogy milyen nagy volumenű esemény jöhet létre alapvetően amatőr, de tettrekész, bátor, lelkes és kreatív emberek közös munkája és erőfeszítése által. Csaknem 60 fiatal vett részt a darabban énekes-szereplőként, táncosként vagy technikai segítőként. A darabnak 3 hivatalos előadása volt: Budapesten, Szegeden és Miskolcon. Több mint 1900 ember látta a produkciót, ebből több mint 400 határon túli magyar cserkész – közöttük olyanok
is, akiknek ez volt az első magyar nyelvű színházi élménye.

 

A dzsungel könyve - galéria
Őrsben megélt kihívással


A cserkészpedagógia szerves része az őrsi egységben megélt testi, szellemi kihívás, ami gyakran ölt testet valamilyen vetélkedő formájában. Erre épített a 2019. februárjában a projekt támogatásával szervezett Obskurus városismereti játék, amelyre határon túli cserkészeket is meghívtunk, ezzel is lehetőséget teremtve új kapcsolatok építésére a határon túli és a hazai cserkészek között. A játék ugyanakkor módszertani szempontból is hasznos volt, új ötleteket adott a kósza-vándor korosztályon belüli kapcsolatok építésére.

A projekt egyik kiemelt jelentőségű eseménye az Össze-SzöVŐ volt. A program 2011 és 2013 között Maros Körzet Cserkészeinek Versenye (MaKCseV) néven zajlott a Romániai Magyar Cserkészszövetség Maros Körzetében, majd a sikerek láttán a vetélkedőt 2015-től a Romániai Magyar Cserkészszövetség összes körzetében megszervezték, MaKCseV-Szövetségi Vetélkedő Őrsöknek néven. Ekkor már a körzeti döntők mellett szövetségi döntőre is sor került. A 2017-es év nagy eredménye, hogy az erdélyi cserkészek mellett a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség cserkészei is beszálltak a versenybe. A program népszerűsége egyértelművé tette, hogy érdemes szélesebb körben is megrendezni az eseményt, így a projekt támogatásával a 2018/2019-es cserkészévben megrendeztük az első Összmagyar Szövetségi Vetélkedőt Őrsöknek. Ezt követte 2019/2020-as és a 2020/2021-es alkalom. Nagy öröm, hogy ez a vetélkedő ilyen széles körben ismertté és kedveltté vált, és eljutott minden magyar cserkészszövetségbe.

Össze-SzöVŐ - galéria