A cserkészet népszerűsítése érdekében megvalósult programok

A projekt fontos célkitűzése volt a 25 év alatti magyar gyerekek és fiatalok elérése, megszólítása, különös tekintettel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra. 

A módszertani részben bemutatott élménypedagógiai programterveket sok helyszínen és sokféle gyerekcsoporttal próbáltuk ki. Olyan programokat szerveztünk, amelyek valamilyen cserkészies, cserkészethez kötődő tevékenységre épültek, ugyanakkor különösebb felkészültség nélkül érdekesek és élvezhetőek lehetnek minden érdeklődőnek. A szíves és lelkes fogadtatás megerősített bennünket abban, hogy van igény és érdeklődés a cserkészmódszer iránt a hazai gyerekcsoportok körében. Ennek megfelelően jóval több programot szerveztünk a külső célcsoport számára.

 

Élménypedagógiai programok

▶ Cserkész élménynapokat tartottunk a hátrányos helyzetű gyermekek számára „Én is képes vagyok rá!” mottóval Szegeden, Esztergomban, Bükkszentmártonon, Kaposmérő-Baglason,  Kaposfő-Vadászdombon, Kaposfőn és Somogysárdon. Ezeken az alkalmakon összesen 280 hátrányos helyzetű, többségében roma származású gyerekkel találkoztunk. A szervezésben  segítségünkre volt a Fatima Ház Alapítvány (Szeged), a Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom) és a Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány (Baglas, Kaposfő, Somogysárd) 2019-ben egy balatoni cserkészies nyári tábor is megvalósulhatott hátrányos helyzetű gyermekek számára egy önkéntes cserkészvezető szervezésében.

▶ A GeoCsero nevű kincskereső cserkészjátékban töbszáz gyermek ismerkedett a tájékozódás alapjaival, és furfangos cserkész témájú feladatok megoldása után apró kincseket szerezhetett az alábbi településeken: Budapest, Csepel, Dévaványa, Dunakeszi, Dunasziget, Elek, Gyula, Jászdózsa, Orosháza, Pásztó, Piliscsaba, Szeged, Várpalota, Veszprém.

▶ A Pálya-orienteering fantázianevű pályaválasztási témájú játékkal szintén többszáz középiskolás, pályaválasztás előtt álló fiatal kerülhet közelebb önmaga jobb megismeréséhez az ország  különböző pontjain: Bonyhád, Debrecen, Dorog, Orosháza, Szarvas, Szombathely, Velence.

▶ A Találkozz Cserkészekkel! sorozatban 2020 nyarán országszerte majd kétezer gyereket szólítottunk meg kézműves tevékenységek és cserkészjátékok által az alábbi városokban:  Balatonboglár, Balatonfüred, Bekecs, Bükkszék, Debrecen, Gyenesdiás, Hollókő, Kaposvár, Kecskemét, Kiskunmajsa, Kisszentmárton, Mártély, Miskolc, Nagykálló, Németbánya, Nyíregyháza, Olaszfalu, Pécs, Siklós, Szekszárd, Velence, Zalakaros, Zánka.

▶ A karácsonyi (Találkozz Cserkészekkel Karácsonykor!) és a húsvéti programjainkat (Találkozz Cserkészekkel Húsvétkor!) a járványügyi korlátozások miatt a személyes jelenlét mellőzésével kellett terveznünk. Egy nagyszerű módszertani ötlettől vezérelve egy olyan ajándékcsomaggal leptük meg a hátrányos helyzetű gyermekek gyermekvédelmi intézményekben élő, és tanodákba járó csoportját, amely közös játékra és kézműves alkotásra inspirálta őket. Ezzel a megoldással sokkal több gyermekhez eljutottunk végül, mint eredetileg gondoltuk; csaknem kétezren találkozhattak a cserkészet ideájával ily módon szerte az országban.

Karácsonyi csomagunk az alábbi településeken élő gyerekekhez jutott el: Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csorna, Debrecen, Egercsehi, Elek, Gencsapáti, Gyömöre, Győr, Győrszemere, Hajdúnánás, Ikervár, Jánd, Jánossomorja, Kecskemét, Kisszekeres, Komádi, Miskolc, Mohora, Mónosbél, Ófehértó, Okány, Piliscsaba, Pilisvörösvár, Sellye, Sopron, Szatmárcseke, Szendrő, Tét, Tornanádaska, Verpelét településeken.
A Húsvéti meglepetést a következő helyekre szállítottuk: Bácsalmás, Baja, Békés, Dencsháza, Dunaszekcső, Előszállás, Győr, Hajós, Hódmezővásárhely, Hőgyész, Iregszemcse, Kapospula, Kecskemét, Kéty, Komádi, Mohács, Nagykanizsa, Pécs, Pécsvárad, Rozsály, Sárbogárd, Szeged, Tamási, Véménd, Zalaegerszeg.

Az ajándékcsomagok eljuttatásában az alábbi állami, egyházi és civil szervezetek voltak segítségünkre:

▶ A szakmai terv szerint Rendhagyó Cserkésztöri óra című interaktív„tanórával” (egy izgalmas, színes, kisfilm és mini kiállítás korhű cserkész egyenruhával és eszközökkel) az általános iskolákat szerettük volna elérni szerte az országban. Sajnos a programot a járványhelyzet miatt csak Miskolc, Kiskunfélegyháza és Várpalota egy-egy iskolájába tudtuk elvinni.

2020 őszén a pandémia miatti korlátozások újratervezést tettek szükségessé a projekt számára is. A cserkészet alapszemléletéhez híven olyan új programokkal nyitottunk a külső célcsoportok felé, amelyek nem ütköztek a járványügyi korlátozásokba, mégsem az online térbe, hanem a szabadba hívták a gyerekeket. Így született meg a Scout Run és Scout Bike online futó- és  kerékpáros verseny, amely esetében minden induló maga választotta a távot és a táv teljesítésének helyszínét, az eredményeket pedig beküldte egy online felületen. A program őszi nyílt és tavaszi meghívásos fordulója is sokakat megmozgatott.

Kapcsolatteremtő, együttműködésben megvalósult programok 

▶ A #fesztiválcserkészek projekt, igaz nem ezen a néven, de már lassan 15 éve létezik. Célja a cserkészet népszerűsítése a fesztiválok fiataljai számára. A projekt keretében Roadshow -  fesztiválcserkészek címmel izgalmas és színvonalas programot biztosítottunk a betérők számára, ilyen volt például az akadálypálya, az arcfestés és a kézműveskedés. Olyanokkal ismertettük meg a cserkészetet, akik másképp talán nem is hallanának rólunk. A toborzás és a megjelenés mellett kiemelt fontosságú szempont a kósza és vándor korosztály cserkészidentitásának  megerősítése, ami válasz lehet a fiatal felnőttek lemorzsolódására. A projekt ideje alatt 2018-ban és 2019-ben is jelen voltunk a SZIGET, a VOLT, a STRAND fesztiválokon, továbbá a Gyerek Szigeten, a Mladifesten, a Természetjáró és a Kolorádó fesztiválon is.

▶ 2020-ban először vettünk részt a Flow Alapítvány által szervezett szabadtéri tanulás fesztiválon, Street Training-en Budapesten, ahol a tanulni vágyó felnőttek gyermekei számára biztosítottunk cserkészprogramot. A több mint 15 éve minden ősszel megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes ifjúsági akcióban az MCSSZ társszervezőként vesz részt. A felelősséghez azonban talán most először találtuk meg az igazán nekünk való feladatot. 2020 őszén a mentorhálózat által új módon sikerült bekapcsolódnunk. Csapatmentoraink a 72 óra helyi szervezőinek nyújtottak segítséget csapatépítő játékokat szervezve a résztvevő gyerekeknek, fiataloknaka program elején, segítve ezzel az egymásra hangolódásukat és az együttműködésüket a közös munkában.

A gyerekek nevében is szeretném megköszönni a Cserkészszövetség ajándékát! Nagy örömünkre szolgáltak az ötletes rejtvények, a kézműveskedési lehetőség, no és a kedves kis ajándékok. Nemcsak két délutánunk szabadidejét töltötte ki, és tette izgalmassá, de hozzájárult ahhoz, hogy valódi közösséggé formálódhasson lakásotthonunk!”