Mit kaptak a határon túli szövetségek?

A Lépj át a határaidon! projekt egyik fő célja volt, hogy erősítse a határon túli kapcsolatokat, segítse a hálózatosodást és a jó gyakorlatok cseréjét.

Valamennyi határon túli magyar szövetséggel sikerült együttműködnünk az elmúlt években, de kiemelt szempont volt, hogy a szövetségek ne csak az MCSSZ-szel, hanem egymással is találkozzanak. Ezért fontos kérdés az eredmények számba vételekor, hogy a szövetségek milyen arányban működtek együtt, mekkora mértékű volt a más szövetséghez való kapcsolódás: a program szakmai tartalma generált-e hozzáadott értéket Kárpát-medencei együttműködés, hálózat szempontjából?

Az alábbi szövetségek részvételét vizsgáltuk meg közelebbről:

A kerületekhez hasonlóan, a szövetségek esetén is számottevő azon események száma, amely az egymással való találkozást, a Kárpát-medencei szintű együttműködést szolgálta. A lent látható diagram tartalmazza a megvalósult eseményeket, ahol az MCSSZF-hez rendeltünk minden központi eseményt – amelyeken 11 ezer fő vett részt – , az egyes szövetségekhez pedig azokat, amelyeket az adott szövetség kezdeményzett, szervezett, vagy közvetlenül ott hasznosult. Ez utóbbi 36 eseményt jelent, amelyeken 1300 fő vett részt. A határon átnyúló és a különböző szövetségek által 2020-2021-es évre tervezett események megvalósítását a járványhelyzet jelentősen korlátozta.

Az önálló szövetségi eseményeket vizsgálva látható, hogy a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség részéről vettek részt a legtöbben, de nem sokkal elmaradva következik sorban a többi szövetség is. Érdekes a résztvevők száma mellé tenni az egyes szövetségek létszámát (tagnyilvántartó adatai alapján). Látható, hogy Bécs, Kárpátalja és Vajdaság a szövetségi taglétszáma körüli résztvevői létszámnak szervezett programokat. Felvidék és Erdély viszont a taglétszámának csak egy töredékét tudta kiszolgálni EFOP-os rendezvényekkel, részben a járványhelyzet miatt. Az események között tartalmukat tekintve találunk forrásteremtő képzéseket, vezetői konferenciákat, vezetőképzéshez kapcsolódó törzsi felkészülési és értékelő hétvégéket, szövetségi vezetőségek számára szervezett tervezőnapokat, startégiai tanácskozásokat, közösségi és csapatépítő programokat egyaránt.

Szintén a magyarországi kerületekhez hasonlóan a szövetségek esetén is a projektek kulcsszereplői voltak a Kárpát-medencei koordinátorok (csapatmentorok), akik közvetlenül tudták segíteni a saját szövetségük együttműködéseit más szövetségekkel, a Kárpát-medencei hálózat megvalósítását, megerősítését. Öt határon túli cserkészszövetségben voltak jelen a projekt 3 éve alatt. (Erről bővebben a Lépj át a határaidon! eredményeinél, a Kárpát-medencei koordinátorok fejezetnél olvashatsz.)

Az események, valamint a mentorok költségeit összesítve elmondhatjuk, hogy majdnem 110 millió forint segítette közvetlenül a Kárpát-medencei együttműködés megerősítését az elmúlt években, melyet szövetségi bontásban a lenti ábra mutat be. A projektekben történt informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a határon túli szövetségek is csatlakoztak az ECSET-be, így segítve a további, akár csapat szintű együttműködéseket is. Számos kiadványt és módszertani anyagot is juttattunk a határon túli cserkészeknek, de az online módszertani gyűjtemény, a például.hu összeállításában is részt vettek a szövetségek.

 

Eredmények számokban

(A kimutatást a bal alsó sarokban lapozhatod, a jobb alsó sarokban új ablakban megnyitva a térképet is látod.)