Mit kaptak a szakágak?

Mindkét projektben jelentős hangsúlyt kapott a szakágak (vadonlakó, regös, vízi, lovas, barlangász, kerékpáros, egészségügyi, harcművész) támogatása: népszerűsítő, bevonó programjaik, különpróbákhoz, vagy egyéb területekhez kapcsolódó továbbképzések megvalósítása, felszerelésük bővítése, tagságuk és önkéntes vezetőik megerősítése.

Valamennyi szakág egyedi sajátosságokkal, működéssel bír, így eseményeiket is más fókusszal, céllal valósították meg. A szakágak által 38 esemény valósult meg 1700 fő részvételével, az lent látható bontás szerint.

Jól látható, hogy a három nagyobb szakág valósította meg ezen események nagy részét (regös, vadonlakó, vízi). A regös szakág 2018. és 2019. évben is megszervezte a Kárpát-medencei regös tábort, amelyekhez kézműves nap és családos altábor is szerveződött. A szakág 2019-ben valósította meg az újjáalakulást követő XXX. jubileumi Kárpát-medencei Regöscserkész-táborát. Az egykoron aktív regöscserkészek családot alapítva visszavágyódtak közösségünkbe, hogy a tábori hangulat ismételt átélésén túl, felcseperedő gyermekeiknek már korai éveikben átadják ezt a hagyományt, így jött létre a Családos altábor.

A vadonlakók minden évben megtartották nyári táborukat, de több országos felkészítést, valamint egyedi tanulmányutakat is szerveztek (Egerben, Szegeden), mindezekhez eszközöket is biztosítottunk számukra. A vízi szakágban a projekt támogatásával végezte el két vízivezető a vitorlás sportoktató OKJ-s képzést, ami feltétele annak, hogy a más jármódok több évtized alatt megszerzett magas szakmai színvonalát szavatolhassa a vitorlás jármód esetén is a szakág. Valamennyi szakágra vonatkozik, hogy a projektek által finanszírozott bevonó rendezvények hatása túlmutat az adott rendezvény keretein: a megszólított cserkészek egy része ezek hatására csatlakozott a szakágakhoz. A kerékpáros szakág esetén például nem várt eredménye az elmúlt éveknek, hogy a rendezvények által a mester (öregcserkész) korosztályt is sikerült megszólítani és bevonni a tevékenységükbe. Hosszú távon is fontos az új tagok bevonása, hiszen később közülük is sikerülhetnek az újabb önkéntes vezetők. A szakágak által felhasznált csaknem 16 millió forint zömét a 3 legnagyobb szakág használta fel. Változatosabb képet lapunk, ha a felhasznált forrást a programokon résztvevők számához, vagy a szakágak becsült létszámához viszonyítjuk.

Eredmények számokban

(A kimutatást a bal alsó sarokban lapozhatod, a jobb alsó sarokban új ablakban megnyitva a térképet is látod.)