A cserkészek számára megvalósult programok

A programok egyik nagy csoportja a cserkészélethez kapcsolódóan kifejezetten a mozgalom tagjai számára nyújtott találkozási és fejlődési lehetőséget. Helyi és regionális programok valósulhattak meg a projekt égisze alatt az önkéntes cserkészvezetők munkájának hála.

 

▶ Kerületi programok

A projekt keretében több cserkészkerület rendszeres programjai kaptak nagyobb lehetőséget, eszközbeli, infrastrukturális vagy szakmai támogatást a csapataik számára rendezett eseményekhez: cserkésznapok, sportvetélkedők, korosztályi programok stb. Ezen alkalmak megvalósulását a helyi cserkészek önkéntes szervező munkája tette lehetővé.

▶ Országos programok

Átélni a nagy egészhez tartozást, találkozni sok más cserkésztestvérrel, olyan élmény, amely a mozgalom belső egységét és az egyes cserkészek személyes identitását erősíti. Ezért fontos  szerepet szántunk az országos programoknak a három év alatt. Sikerrel valósult meg 2018-ban az Országos Cserkésznap, és új színt hozott 2019-ben a Szalki-szigeten az Országos Cserkésztalálkozó – a 2. Scoutland – ahol több mint 1100 kósza és vándor cserkész tudott együtt tölteni 3 napot. Sajnos a 2020-ra tervezett cserkésznapot a pandémia miatt nem tudtuk megtartani.
A másik fontos országos esemény az Indaba elnevezésű vezetői konferencia támogatása volt, amely minden évben más tematika köré szerveződik. 2018-ban a projekt egyik fontos témája, a  gyermekvédelem került középpontba, 2019-ben pedig a környezeti nevelés, a teremtésvédelem, a fenntarthatóság.

▶ Tematikus programok

Az önkéntes cserkészek mozgalomért végzett munkájának támogatása a projekttevékenységek között újból és újból felbukkan. Ennek fényében támogatta a projekt a lelkiségi tematika  rogramjait, (Miatyánk és Bibliadráma sorozat), amely 2020-ban a cserkészév kiemelt témája is volt. A Mustármag önkéntes lelki nevelési munkacsoport munkájának köszönhetően ezek az alkalmak, noha létszámban keveseket érintettek, de nagy hatással bírtak a mozgalom egészére nézve. A projekt fontos célkitűzésének megvalósításához járult hozzá az első két online gyermekvédelmi webinárium is, amely – hála az online térnek –, nem csupán országos, de határainkon átívelő is lehetett. Ennek szervezésében és megvalósításában a Fészek Gyermekvédelmi Munkacsoport is feladatot vállalt.